Ride for the Roses

van 1998 tot nu

Lance Armstrong
In 1997 startte Lance Armstrong in Amerika met de Ride for the Roses, om op sportieve wijze geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Het jaar daarna, in 1998, werd de eerste Nederlandse Ride for the Roses georganiseerd. Deze startte toen in Amsterdam en had als doel om met een unieke fietstocht geld op te halen en zo een vuist maken tegen kanker. Het was daarmee Nederlands eerste fietsevenement waarbij fondsen werden geworven.

Ride for the Roses door de jaren heen:
In de jaren die volgden werd de Ride for the Roses ieder jaar op een andere plek georganiseerd en groeide het uit tot een evenement van proportie. Duizenden fietsers en supporters kwamen jaarlijks naar de verschillende locaties waar de Ride werd gehouden. Het bijzondere aan deze tocht is dat de fietsers die de langste afstand reden (de 100 km) het grootste peleton op de openbare weg vormden. De wegen waar het peleton langskomt, werden afgezet. Vanaf 2022 gaat er niet meer gefietst worden in een peleton, maar samen met elkaar gaan we 25, 50, 100 of 200 km fietsen voor onze dierbaren.

1999 Amsterdam, 2000 Naaldwijk, 2001 Naaldwijk, 2002 Landgraaf, 2003 Waalwijk, 2004 Oldenzaal, 2005 Westland, 2006 Utrecht, 2007 Groningen, 2008 Goes, 2009 Lingewaard, 2010 Venlo, 2011 Aalsmeer, 2012 Westland, 2013 Ede, 2014 Goes, 2015 Aalsmeer, 2016 Twente, 2017 Lansingerland, 2018 Haarlemmermeer, 2019 Goes, 2020 Assen.

Pre-Rides
Elk jaar fietsen verschillende deelnemers in zogenaamde Pre-Ride groepen een dag voor de Ride naar de startlocatie. Als onderdeel van de totaalbeleving en het werven van fondsen. In Zeeland en Limburg organiseren lokale organisaties ook verbonden evenementen zoals de Delta Ride for the Roses Strandride, Delta Ride for the Roses Goes, Ladiesnightride, Delta Ride for the Roses Zeeuws-Vlaanderen en de Walk for the Roses in Maastricht.

Organisatie door KWF
Inmiddels is al meer dan 19 miljoen euro opgehaald voor kankeronderzoek. In 2018 besloot het vrijwilligersbestuur van de Ride for the Roses het evenement over te dragen aan KWF Kankerbestrijding. Tot aan 2022 heeft KWF dit oer-Hollandse evenement georganiseerd. Vanaf 2022 heeft KWF de organisatie overgedragen aan I Care Producties (ICP). 

Organisatie door ICP
Sinds 2022 organiseert ICP de Ride for the Roses en bracht het naar de Floriade in Aalsmeer. Het podium voor de wereldtentoonstelling voor iedereen met een groen hart. Sinds  2023 is de Ride terug op vertrouwde grond in Aalsmeer, midden in het hart van de sierteelt! De komende jaren zal het evenement ieder jaar hier weer verder bloeien, met steeds meer deelnemers en een groeiende opbrengst voor KWF. Samen gaan we op weg naar een toekomst zonder kanker! 

De missie van de Ride for the Roses

De Ride for the Roses is hét fietsevenement voor jong en oud met één gemeenschappelijk doel: geld ophalen voor kankeronderzoek. 100% van het geld dat deelnemers ophalen gaat naar KWF en komt ten goede aan kankeronderzoek. De projecten die gefinancierd worden uit het opgehaalde geld zijn gericht op het realiseren van versnelling in kankeronderzoek. Zo dragen we bij aan een wereld met minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor mensen met- en na kanker.

De Ride for the Roses is hét fietsevenement voor jong en oud met één gemeenschappelijk doel: geld ophalen voor kankeronderzoek. 100% van het geld dat deelnemers ophalen gaat naar KWF en komt ten goede aan kankeronderzoek. Met de Ride for the Roses halen we geld op voor een onderzoek genaamd “Het vinden van de slimste bloedmeting voor vroege detectie van nieuwe of resterende darmkanker” en in dit project werken biologen en artsen van het Erasmus MC en Amsterdam UMC samen met computerwetenschappers van de TU Delft.

Het 4-jarige project heeft als doel om een bloedtest te ontwikkelen die de aanwezigheid van darmkanker kan meten in het bloed. Zo’n test is heel belangrijk om bijvoorbeeld te kunnen bepalen of na operatie echt alle kankercellen uit het lichaam verdwenen zijn. Daarnaast zou deze test ook gebruikt kunnen worden om darmkanker op tijd op te sporen en hiermee zowel het huidige bevolkingsonderzoek als ook de controles van mensen met een verhoogd risico op darmkanker te verbeteren. Samen zal dit ervoor zorgen dat de behandeling van darmkanker verbetert en de kans op genezing groter wordt.